Vremenska prognoza - Vremenska prognoza za 7 dana

nedjelja, 02.05.2010.

O UV indeksu

Povećane količine UV zračenja koje stižu do tla i modni trend lijepoga tena, čine prijeko potrebnim da se javnost izvijesti jednostavnim, svima razumljivim informacijama o stupnju opasnosti od UV zračenja. Zajedničkim djelovanjem Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization - WHO), Svjetske meteorološke organizacije (World Meteorological Organization - WMO), Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (United Nations Environment Programme - UNEP) i Međunarodne komisije za zaštitu od neionizirajućeg zračenja (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection - ICNIRP) stvorena je nova veličina - UV INDEKS.

UV indeks je broj koji pokazuje stupanj opasnosti od UV zračenja. Što je on veći, veća je i opasnost od štetnog djelovanja UV zračenja.
UV indeks:

* STUPANJ OPASNOSTI OD UV ZRAČENJA
* POVEZAN JE S UČINCIMA NA KOŽU
* PROGNOZIRA SE ZA SUTRAŠNJI DAN
* POTREBNO JE PODUZETI ZAŠTITNE MJERE
* VEĆI UV INDEKS, VEĆA OPASNOST

Kako se određuje UV indeks?

UV indeks je parametar koji se izračunava pomoću kompjutorskih modela.

1. Za izračun je ponajprije potrebno poznavati akcijski spektar. Akcijski spektar je funkcija koja opisuje relativnu djelotvornost UV zračenja za pojedine valne duljine u izazivanju određene biološke reakcije. Budući da su opekline najčešći štetni učinak na ljudskoj koži, za izračun UV indeksa koristi se eritemalni akcijski spektar CIE, koji opisuje reakcije kože na UV zračenje.
2. Zatim je potrebno odrediti energiju UV zračenja po valnim duljinama, da se dobije energetski spektar.
3. Izračunava se umnožak akcijskog i energetskog spektra i integrira (sumira) za sve valne duljine. Tako se dobiva biološki djelotvorno ozračenje.
4. Biološki djelotvorno ozračenje se integrira (sumira) za određeni vremenski period izlaganja suncu kako bi se dobila djelotvorna UV doza.
5. Djelotvorna UV doza se osrednji za promatrani vremenski interval i pomnoži s faktorom 40 kako bi se dobila brojčana vrijednost koja predstavlja UV indeks.

Kao i UV zračenje, UV indeks se mijenja i tokom dana i tokom godine.

Procjene UV indeksa za sredinu ljeta, za vedar dan, pokazuju da od 12 do 14 sati postoji vrlo visoka opasnost od UV zračenja. Sat vremena prije i sat nakon toga kritičnog perioda opasnost je visoka. Ujutro u 9 i 10 sati, te poslijepodne u 16 i 17 sati opasnost je umjerena, dok rano ujutro i kasno poslijepodne ne postoji gotovo nikakva opasnost od UV zračenja.

Promatranjem vedrih dana tokom cijele godine utvrđeno je da najveća opasnost prijeti u svibnju, lipnju, srpnju i kolovozu, kada je UV indeks vrlo visok. Visoke vrijednosti su u travnju i rujnu, a umjerene u ožujku i listopadu. Tijekom zimskih mjeseci UV indeks je minimalan i nije potrebna posebna zaštita, osim za skijaše i ljude koji borave u planinama.

Opisane vrijednosti su samo procjena UV indeksa za područje Hrvatske, što ne znači da u posebnim uvjetima jake refleksije UV indeks ne može biti i veći.

02.05.2010. u 00:33 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2010  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Vremenska prognoza - Vremenska prognoza za 7 dana