Vremenska prognoza - Vremenska prognoza za 7 dana

utorak, 30.03.2010.

Hrvatska prognoza

Oblačno s oborinama. Na Jadranu kiša, na jugu i obilnija, uz mogućnost za grmljavinu. U nizinama unutrašnjosti kiša će postupno prelaziti u susnježicu i snijeg, a u gorskim predjelima snijeg. Moguće je ponegdje stvaranje snježnog pokrivača debljine do 5cm, u višem gorju i 20cm. Vjetar slab i umjeren, ponegdje i jak sjeveroistočni. Na srednjem i južnom Jadranu umjereno i jako jugo s olujnim udarima, slabjet će. Na sjevernom jaka i olujna bura s orkanskim udarima, proširit će se do večeri i na srednji Jadran. Temperatura zraka uglavnom između -1 i 5, na Jadranu od 5 do 10, na srednjem i južnom do 15°C.

30.03.2010. u 00:13 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 18.03.2010.

Riječni protok

Riječni protok određuje se na rijekama, u pravilnim vremenskim razmacima i prema potrebi u izvanrednim situacijama, hidrometrijskim krilom, terenskim mjerenjima, a podaci se unose u računalo, provjeravaju i arhiviraju. Uvode se i automatizirani uređaji koji izravno i kontinuirano dostavljaju podatke u okviru informacijskog sustava.

Vodostaj rijeka i jezera određuje se na rijekama i jezerima fiksnim vodomjernim letvama. Vodostaje očitavaju neprofesionalni motritelji, upisuju u dnevnik motrenja, a nakon završetka mjerenja dnevnik poštom dostavljaju u Hidrološki odjel DHMZ-a. Podaci o vodostaju unose se u računalo, provjeravaju i arhiviraju. Uvode se i automatizirani uređaji koji su povezani u informacijski sustav i služe za operativne svrhe (obrana od poplava) i prikupljanje podataka.

Otjecanje se određuje računski i služi za operativne potrebe i naknadne analize Brzina struje dobiva se instrumentalno i računski, terenskim mjerenjima. Podaci se unose u računalo, provjeravaju i pohranjuju, a služe za operativne potrebe i naknadne analize. Automatskim uređajima povezanim u informacijski sustav provodi se kontinuirano mjerenje.

Razina podzemne vode mjeri se u fiksnim bunarima. Motritelji tri puta dnevno mjere razinu i podatke zapisuju u dnevnik, koji na kraju mjeseca poštom dostavljaju u DHMZ, gdje se podaci unose u računalo, kontroliraju i pohranjuju. Koriste se i automatizirani uređaji povezani u informacijski sustav koji kontinuirano mjere visinu podzemne vode, a podaci služe za operativne i naknadne potrebe.

18.03.2010. u 01:42 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 10.03.2010.

BIOMETEOROLOGIJA - INDEKS OSJETA UGODE

Osjet ugode čovjeka uvjetovan je toplinskom ravnotežom između tijela i okoline, a ovisi o nizu meteoroloških i nemeteoroloških čimbenika. Na nemeteorološke čimbenike osjeta ugode, kao što su aktivnost ili odjevenost, čovjek može u većoj ili manjoj mjeri utjecati. Međutim, ne može promijeniti utjecaj atmosfere u kojoj živi. Zato posebnu pozornost valja posvetiti meteorološkim faktorima koji utječu na osjet ugode.

Uz temperaturu, koja zasigurno ima vrlo važnu, ponekad i presudnu ulogu, na osjet ugode utječu i strujanje zraka, njegova vlažnost i zračenje Sunca i okoline. Strujanje zraka pospješuje odvođenje topline s površine tijela. Zato vjetar ljeti može ublažiti osjećaj vrućine, a zimi pojačati osjet hladnoće. Jedan od vrlo učinkovitih načina obrane organizma od prekomjernog zagrijavanja jest znojenje, jer se isparavanjem znoja s površine kože troši toplina, pa se time tijelo hladi. Međutim, o količini vlage u zraku ovisi i njegova sposobnost da primi vlagu isparenu s tijela. Ako u zraku ima mnogo vlage, isparavanje znoja bit će otežano. Zato su visoke temperature i velika vlažnost ljeti vrlo neugodne i javlja se osjet sparine.

Za ocjenu osjeta ugode ovdje se koristi kombinirani biometeorološki pokazatelj, tzv. indeks (toplinske) ugode koji se izračunava iz podataka vanjske temperature zraka, relativne vlažnosti zraka i brzine vjetra. Osjet ugode klasificiran je u devet kategorija: od iznimno hladnog, kojemu je pridijeljena oznaka -4, preko ugodnoga s oznakom 0, do iznimno vrućega s oznakom +4. U tablici je uz svaki pojedini osjet ugode naznačena i odgovarajuća oznaka te odjeća koja se preporuča da bi se ljudski organizam zaštitio od nepovoljnih atmosferskih utjecaja.

Naznačene preporuke odnose se na okolnosti u "hladu" (nismo izravno izloženi sunčanim zrakama) i kada ne mirujemo nego hodamo brzinom 3.2 kilometra na sat, što bismo mogli smatrati laganom šetnjom.

Na karti je za različita mjesta u Hrvatskoj prema prognoziranim vrijednostima osjeta ugode u 12 sati UTC tekućega dana prikazana preporučena odjeća, a na grafikonu dnevni hod osjeta ugode za tekući i naredna dva dana. Prognoza osjeta ugode temelji se na meteorološkim podacima prognoziranim prema prognostičkom mezomodelu Aladin-Hrvatska.

10.03.2010. u 00:52 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 09.03.2010.

"Računalna" ili "kompjutorska", prognoza

"Računalna" ili "kompjutorska", prognoza vremena izravan je rezultat jednog prognostičkog modela. Znak vremena određen je iz prognoze količine naoblake, te vrste i količine oborine određenog dana. Ako se pojavljuje kiša ili snijeg, to ne znači da će padati cijeli dan, nego barem u jednom njegovom dijelu. Pritom se srednja naoblaka i ukupna količina oborine izračunavaju iz četiri uzastopna prognostička šestsatna termina (6, 12, 18 i 00 UTC). Najviša i najniža temperatura zraka također su izravan rezultat modela, bez ispravaka prognostičara.

Dosadašnje praćenje ostvarenja prognoza pokazalo je da temperatura izravno uzeta iz modela odstupa od stvarnih vrijednosti mnogo više od službenih prognoza meteorologa (što naravno ima svoje razloge). Stoga te sedmodnevne prognoze valja shvatiti tek kao trend vremena, tj. najavu dana u kojima se očekuju zatopljenja i/ili zahladnjenja, kao i oborine. Također, ne smije se zanemariti pouzdanost prognoza koja je sve manja, što je prognostičko razdoblje dulje.

09.03.2010. u 00:27 • 0 KomentaraPrint#

subota, 06.03.2010.

PROGNOZA VREMENA

PROGNOZA VREMENA ima svakojakih - kratkoročnih, srednjoročnih, dugoročnih. Subjektivnih i objektivnih. Dostupne su na mnogim internet stranicama, ali kojekakve kvalitete. Na WEB stranicama DHMZ-a pružena vam je mogućnost svakodnevnog praćenja, ne samo "subjektivnih" prognoza meteorologa za danas i sutra za Hrvatsku, posebice za Jadran i Zagreb, već i objektivnih "računalnih" sedmodnevnih prognoza za niz mjesta u Hrvatskoj i svijetu.

Prve svaki dan pišu prognostičari, na temelju rezultata više prognostičkih modela i svog iskustva. Isto tako određuju i znak vremena koje će prevladavati pojedinog dana na određenom području.

06.03.2010. u 00:39 • 0 KomentaraPrint#

petak, 05.03.2010.

Vrijeme i prognoza..

Aladin prizemne karte vjetra i tlaka ALADIN - jedan od najpreciznijih meteo modela za prognoziranje vjetra i tlaka. Taj numerički mezo-meteorološki model se pokreće dva puta dnevno: u ponoć i podne po UTC-u (ljeti to su naših 2h i 14h, zimi 1h i 13h). Prva prikazana karta je prognoza vjetra i tlaka nakon 6h od starta prognoze. Preko izbornika možete pogledati karte prognoza za slijedeća 3 dana (+72h). Naravno, točnost prognoze je najveća za prvi prikazani termin i s vremenom opada. Osim karte za cijelu Hrvatsku i BIH, dostupne su dinamičke adaptacije za Istru i Kvarner, Zadarsko područje, Splitsko područje i Dubrovačko područje. Detaljnije na posebnim stranicama: ALADIN i prognoza vjetra - 10 dana.

Vremenska prognoza za 7 dana

05.03.2010. u 03:37 • 0 KomentaraPrint#

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  ožujak, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (2)
Ožujak 2010 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Vremenska prognoza - Vremenska prognoza za 7 dana